parodontale behandelingen


volgens chinese en westerse geneeskundeEen parodontologische behandeling is nodig als er sprake is van een ontsteking in de tandvleesrand  die wordt veroorzaakt door bacteriën(Gingivitis).

Een tandvleesontsteking kan zich in de diepte uitbreiden naar het kaakbot rondom de tanden en kiezen. . Deze voortschrijdende ontsteking met afbraak van vezels en kaakbot heet parodontitis.


Hoe behandelen we gingivitis en parodontitis?


Door een goede mondhygiëne kan men zelf een bijdrage leveren aan de genezing van parodontitis en gingivitis.
De tandplak boven de tandvleesrand dient zelf elke dag te worden verwijderd.

Met een tandenborstel kun je de tandplak aan de oppervlakte wegpoetsen. Met hulpmiddelen als ragers en tandstokers kan tandplak tussen tanden en kiezen worden verwijderd. Ik  adviseer u graag welke hulpmiddelen het meest geschikt zijn.

Daarnaast zal ik het tandsteen dat zich bevindt in de verdiepte pockets met een professionele gebitsreiniging verwijderen. Alnaargelang de ernst van de ontsteking gebeurt dit in 1 of meerder zittingen,met of zonder plaatselijke verdoving.


Door combinatie van een goede mondhygiëne en de gebitsreiniging verdwijnt de ontsteking meestal en hecht het gezonde tandvlees zich vast aan de tanden en kiezen.


Bij recidiverende parodontitis (steeds terugkerende parodontitis) kunnen we volgens de chinese geneeskunde zoeken naar de onderliggende oorzaak.Dit doen we aan de hand van tongdiagnose,specifieke vragen over je voedingspatroon,slaappatroon, stoelgang,emotionele toestand,enz.

Hierna wordt een behandelplan opgesteld met  aanpassing van de voeding, kruidentherapie ,acupunctuur.


Door niet alleen het symptoom van het probleem aan te pakken , maar ook de oorzaak biedt de chinese geneeskunde een meerwaarde aan onze westerse geneeskunde. Beide behandelmethodes hebben hun plaats in de goede,duurzame,natuurlijke behandeling van gingivitis en parodontitis.